Friday, August 19, 2011

ALLAH YA SALAAM

ASMAUL HUSNA: YA SALAM

Allah adalah As-Salam, bermakna Allah terhindar daripada segalayang kurang, segala aib dan kehancuran yang dialami oleh para makhluk. As-Salam juga bermaksud Yang Menyelamatkan orang-orang mukmin daripada seksaan. 

Dalam nama As-Salam terkandung makna Sumber Kedamaian Sejati, iaitu sumber yang sentiasa memancarkan air kepada semua makhluknya di dunia ini. Sumber ini juga merujuk kepada sumber yang tidak pernah kering selama-lamanya. Apabila kita mendekati sumber ini dan meminum airnya sepuas hati kita, kita akan merasai kesegaran yang luar biasa (rasa segar yang tidak pernah kita rasakan sebelum ini).

Dalam hidup kita sehari-hari, kita seringkali berhadapan dengan hal-hal yang tidak menyenangkan dan mengganggu rasa damai dan tenteram dalam jiwa kita. Sedangkan, kunci kejayaan hidup di dunia ini adalah fikiran yang tenang. Kita dituntut supaya benar-benar faham apa yang dapat kita lakukan dengan emosi kita. Apabila kita mengendalikannya, kita memiliki kekuatan. Apabila emosi mengendalikan kita, hasilnya seringkali mendatangkan malapetaka.

Oleh itu, Nabi berpesan dalam hadis yang diriwayatkan oleh Tirmizi, ``Seorang Muslim yang bergaul dengan manusia dan sabar atas gangguan mereka adalah lebih baik daripada orang yang tidak bergaul dengan manusia dan tidak sabar dengan gangguan mereka.”

Dalam hadis lain yang diriwayatkan Tabrani, Nabi Muhammad S.A.W.: “Jangan kamu marah, nescaya kamu mendapat syurga”.

Rasa damai dan bahagia pada akhirnya kembali kepada kita sendiri. Kita sendiri perlu berusaha menggali potensi As-Salam yang sudah ditanamkan oleh Allah dalam diri kita dan menjadi fitrah diri kita kita. Hal ini disebabkan kita dijadikan daripada Zat Ilahi.

Dalam hadis qudsi yang diriwayatkan oleh Bukhari, “Orang-orang yang merasa dekat kepadaku, tidak hanya melakukan apa yang aku wajibkan kepada mereka, malah si hamba itu merasa dekat kepadaku dengan melaksanakan perbuatan-perbuatan nawafil (tambahan) hingga Aku pun mencintainya. Apabila Aku sudah mencintainya, Aku menjadi pendengarannya yang dengan itu dia mendengar; Aku menjadi penglihatannya yang dengan itu dia melihat; Aku menjadi lidahnya yang dengan itu dia berkata-kata, “ Aku menjadi tangannya yang dengan itu dia memegang; Aku menjadi kakinya dengan itu dia berjalan; dan Aku pula yang menjadi hatinya yang dengan itu dia bercita-cita.”

Cinta adalah sumber damai dan bahagia. Bagi mendapatkan cinta Allah, cintailah makhluknya. Dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari, “Allah tidak mencintai seseorang yang tidak mengasihi sesama manusia.” Justeru, ingatlah, apabila saudara membenci  sesama makhluk, bermakna saudara membenci Allah. Ingatlah hadis yang diriwayatkan  oleh Bukhari dan Muslim, “Iman seseorang belum sempurna selagi dia tidak mencintai saudaranya sebagaimana dia mencintai dirinya sendiri”.  

No comments:

Post a Comment